Punkt 3 – Milorg overtar

(foto og film kommer)

Men frigjøringen i mai 1945 snudde rollene på Berg. De tidligere fangevokterne ble selv arrestert, og etter kort tid fyltes brakkene opp med arresterte landssvikere fra byene og bygdene i Vestfold. For de noe over 60 ansatte i statspolitiet ventet ulike dommer, alt etter hvordan de hadde behandlet fangene på Berg i årene 1942 til 1945.

Fangene på Berg observerte at norske flagg ble heist på gårdene ved Sem og Jarlsberg om ettermiddagen 7. mai 1945. Dagen etter holdt leirkommandant Eivind Wallestad en kort tale, og i denne fikk fangene fikk beskjed om at de var frie til å forlate leiren. Når 8. mai gikk over til 9.mai begynte Milorg sine oppdrag for å overta styringen, noe som innebar å ta kontroll over politistasjoner, avvikle virksomheter i regi av Nasjonal Samling og arrestere landssvikere.  

9. mai kom støt-troppen til Milorg i Tønsberg opp til Berg interneringsleir. De hadde ordre om å overta leiren og arrestere vaktmannskapene.  

En av de som var med var Evensen fra Tønsberg. Han hadde vært med i Milorg i et par år, og disse dagene var han en av 12 mann i støt-troppen som fikk se skarpeste oppdragene i Tønsberg. De var spent på hva som ventet dem på Berg.  

Arne Evensen var med på flere viktige oppdrag i mai 1945, som overtakelsen av Bolærne fort. Der fikk han et sterkt møte med de sovjetiske krigsfangene fra dødsleiren på Mellom-Bolærne:

Jeg stod vakt nede på brygga og plutselig var jeg omringet av 15-20 sovjetiske krigsfanger. De var sultne, og inne i et av lagerskurene fant de noe muggen kjeks eller knekkebrød. Klærne var fillete, og de var ille å se på. Og dette var jo de friske av fangene. Evensen var ikke innom fangeleiren, men ble fortalt om lik som lå og råtnet i strandkanten.–Røde Kors hadde en ufyselig jobb der ute.

Aftenposten 20. september 2014

Kort tid etter overtakelsen kom de første arresterte NS-medlemmene. De hadde sittet midlertidig arrestert i Tønsberg Kino i Møllergaten i Tønsberg. Der var milorgjeger Finn Wittersø var en av de som sto for vaktholdet.  Han ble etter hvert overført sammen med laget sitt til Berg interneringsleir for å delta i vaktholdet.

Samme høst ble landssviksoppgjøret rundt Berg – omtalt som Berg saken – ble nøye dekket av lokalavisene. I de to påfølgende årene fikk flere av fangevokterne sin rettergang, men straffene ble mildere etter hvert som avstanden til krigen økte. De fleste av fangevokterne ble løslatt i løpet av 1947 og 1948, den siste i 1952.  

I de neste seks årene var Berg et fengsel for dømte landssvikere, før et nytt kapittel startet med opprettelsen av arbeidsskolen som skulle hjelpe unge kriminelle på rett kurs.