Punkt 10 – De første fangene

(Foto – film kommer – tekst under redigering)

Det var her nede ved den gamle jernbanetraseen den første store fangegruppen ble jaget ut av togvognene en regnfull oktoberkveld i 1942. Beskrevet av flere av de som oppholdt seg her. En mørk høstkveld i norsk historie. Dagen før hadde et mindre antall arresterte fra Tønsberg og andre steder i Vestfold og Telemark ankommet leiren. Nå kom storinnrykket med tog fra Oslo.

En av de som har beskrevet ankomsten er fangen Moritz Nachtstern, en av få som overlevde de tyske dødsleirene. Han satt på Berg i en måned, før han ble deportert med DS Donau med 531 andre norske jøder 26. november 1942. Hør utdraget fra hans bok «Falskmyntneren i Sachsenhausen» første gang utgitt i 1949.

(her kommer lyd og bildefil)

Ved ankomst i Auschwitz i det tysk okkuperte Polen ble han satt til tvangsarbeid. Slik mange arbeidsføre menn overlevde noen uker eller måneder, mens kvinner, barn og eldre fra Norge ble tatt drept kort tid etter ankomst. Etter hvert ble han flyttet på grunn av sitt yrke som typograf til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Der ønsket nazistene å bruke hans ferdigheter til å produsere falske pund. Ideen var å svekke det britiske pundet ved å droppe falske sedler over Storbritannia. Dette prosjektet reddet livet til Moritz Nachtstern.

Falsk pundseddel tegnet av Moritz etter krigen.

I Oslo er det satt ned en minnestein, eller såkalt snublestein, i Brugata 15 til minne om Moritz Nachtstern (1902 – 1969). På siden snublestein.no kan du lese mer om ham og andre norske jøder som ikke blir glemt gjennom dette og andre prosjekter.

Moritz Nachtstern kom til Norge i 1915. Han var født i Warsawa i 1902. Han arbeidet som stereotypør/typograf før krigen. Etter krigen fikk han en datter. I dag har han etterkommere i flere generasjoner.