
Det var her nede ved det gamle jernbanesporet at den første store fangegruppen ble jaget ut av togvognene en regnfull oktoberkveld i 1942. Moritz Nachtstern fra Oslo var en av fangene. Han satt her på Berg i en måned før han ble deportert med DS Donau sammen med 531 andre norske jøder 26. november 1942. Han ble en av svært få norske jøder som kom til å overleve oppholdet i de tyske dødsleirene. Etter krigen utga han boken «Falskmyntneren i Sachsenhausen».
I dagene før Moritz Nachtstern kom til Berg sammen med over 200 andre 28. oktober, hadde et mindre antall jødiske menn fra Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Skien ankommet leiren. Bakgrunnen for at de hadde havnet på Berg var denne: «jødisk mann over 15 år».

Kort tid etter ankomst til dødsleiren Auschwitz i det tysk okkuperte Polen ble Moritz Nachtstern satt til tvangsarbeid. Slik kunne arbeidsføre menn overleve noen uker eller måneder før de gikk til grunne etter et umenneskelig slit med for lite mat. Men kvinner, barn og eldre fra Norge ble ikke vist noen nåde. De ble alle drept kort tid etter ankomst.
Moritz Nachtstern overlevde takket være sitt yrke som typograf, og ble overført til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Der ønsket nazistene å bruke hans ferdigheter til å produsere falske pund. Ideen var å svekke det britiske pundet ved å droppe falske sedler over Storbritannia. Dette prosjektet reddet livet til Moritz Nachtstern.

I Oslo er det satt ned en minnestein, eller såkalt snublestein, i Brugata 15 til minne om Moritz Nachtstern (1902 – 1969). På siden snublestein.no kan du lese mer om ham og andre norske jøder som ikke blir glemt gjennom dette og andre prosjekter.
Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Foto og videoklipp er lånt fra: Nasjonalbiblioteket, Digitalarkivet, DigitaltMuseum, Vestfoldmuseene, Vestfoldarkivet, Stiftelsen Arkivet, Festningsverk.no, Riksarkivet, private bilder, Interessegruppen Berg interneringsleir.
Tekst, manus, research, film og klipp: Thomas Nilsen og Hans Christian Moen (871.no).